Fiskgratäng med räkor och potatismos
Serverat med sallad och ett hårdkokt strimlat ägg.
Potatismos:
10-12 potatisar
1½-2 dl standardmjölk
1 äggula
1 msk smör eller margarin
Salt
Peppar
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen.
Värm mjölken och häll den i moset. Tillsätt ägg och smör och smaka av med salt och peppar.
Fiskgratäng:
500 g spättafilé
1 tsk salt
Fyllning:
170 g skalade räkor
Ca 2 msk räkost
Rivet skal av ½ citron
2 msk finklippt dill
Hacka räkorna grovt. Blanda dem med de övriga ingredienserna till fyllningen.
Bred ut fisken och salta. Fördela fyllningen på filéerna och rulla ihop. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Spritsa ut det nu svalnade potatismoset runt gratängformens kanter
Gratängsås:
2½ dl matlagningsgrädde
125 g räkost
Finklippt dill efter smak
En skvätt hummerfond
Vispa ihop grädde, räkost och dill och smaka av med lite hummerfond. Häll såsen över fisken. Gratinera på nedersta falsen i 20 - 30 minuter i 225 grader.
Garnera med tex. skalade räkor, dill och citron. Jag rev på lite permesan också.
Första försöket på fiskgratäng sen jag gjorde det i hemkunskapsläxa med pappa för x antal år sen :)
Mums.
Kommentarer
Trackback