Biff rydberg på fläskfilé
För 2-3 personer.
Köttet blev riktigt mört och fint. MUMS. Och persiljan är från min lilla skörd :)
500 gram fläskfilé
8-10 potatisar
1 gul lök
Ägg
Smör
Salt
Peppar
Färsk persilja
Skär potatisen i 1 1/2 cm stora tärningar, o fläskfilén i 2-2 1/2 cm stora tärningar.
Stek potatisen i en panna med smör tills den fått färg och är klar. Salta och peppra.
Stek fläskfilén hastigt så att den får bra färg och är klar. Pannan bör vara ganska varm. Salta och peppra. (Om de är mycket, dela upp köttet och stek i omgångar så att det inte blir "kokt")
Fräs löken i lite smör utan att den tar färg, salta och peppra en aning. Håll den varm.
Servera omedelbart med äggulorna i sitt skal och ev. stö på lite finhackad persilja.
Moussaka med fetaost
Koka potatisen halvklar och skiva den (skönt med matberedare)
Köttfärssås:
500 gram köttfärs
Nästan 2 dl matlagningsgrädde
Drygt 250 g passerade tomater
Tomatpuré
En skvätt ketchup
Vitt vin efter smak
1-2 vitlöksklyftor
1 buljong
Lite riven permesanost
Salt
Svartpeppar
Oregano
Basilika
Timjan
Stek köttfärsen och pressa i vitlöken. Häll på resten av kryddorna, tomatpuré och buljongen. Häll på grädden, passerade tomater och vinet. Riv ner lite permesanost. Låt puttra och smaka av!
Varva potatis, köttfärs, lite feta och ostsåsen.
Ostsås:
7 dl mjölk
5 msk mjöl
75g smör
Drygt 2 dl ost
Permesanost
Malen muskot
Peppar
Salt
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Sjud 5-10 min. Rör då och då så det inte bränner.
Tillsätt osten och smaka av med salt och kryddor.
Riv på lite ost på toppen o in i ugnen i ca 40 min.
Grillspett och potatissallad
Fläskfilé och mumsig korv :)
Potatissallad:
Potatis
En halv rödlök
2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
2 msk senap
1 krm salt
½ krm vitpeppar
2-3 msk finhackad gräslök
Koka potatis (helst färskpotatis) och låt kallna.
Gör dressingen: Rör samman gräddfil och majonnäs och smaksätt den med senap och kryddor i en skål. Blanda i gräslöken och löken.
Skär den skalade och kalla potatisen
Lägg i skålen med dressingen och rör om ordentligt men försiktigt.
Låt gärna salladen stå en stund och ta smak.
Fiskgratäng med räkor och potatismos
Serverat med sallad och ett hårdkokt strimlat ägg.
Potatismos:
10-12 potatisar
1½-2 dl standardmjölk
1 äggula
1 msk smör eller margarin
Salt
Peppar
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen.
Värm mjölken och häll den i moset. Tillsätt ägg och smör och smaka av med salt och peppar.
Fiskgratäng:
500 g spättafilé
1 tsk salt
Fyllning:
170 g skalade räkor
Ca 2 msk räkost
Rivet skal av ½ citron
2 msk finklippt dill
Hacka räkorna grovt. Blanda dem med de övriga ingredienserna till fyllningen.
Bred ut fisken och salta. Fördela fyllningen på filéerna och rulla ihop. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Spritsa ut det nu svalnade potatismoset runt gratängformens kanter
Gratängsås:
2½ dl matlagningsgrädde
125 g räkost
Finklippt dill efter smak
En skvätt hummerfond
Vispa ihop grädde, räkost och dill och smaka av med lite hummerfond. Häll såsen över fisken. Gratinera på nedersta falsen i 20 - 30 minuter i 225 grader.
Garnera med tex. skalade räkor, dill och citron. Jag rev på lite permesan också.
Första försöket på fiskgratäng sen jag gjorde det i hemkunskapsläxa med pappa för x antal år sen :)
Mums.
Fläskkotlett med pommes
Fläskkotltter
Vitlök
Matlagningsgrädde
Soya
Färsk timjan (som jag odlat alldeles själv^^)
Chili (som Jocke odlat alldeles själv^^)
Salt
Peppar
Lökpulver
Grönsaksbuljong
Kalvfond
Salta och peppra. Stek kottletterna några minuter tillsammans med vitlöken, häll sen på matlagningsgrädde och smaksätt med resten.
Serverades med friterade pommes och sallad.